YABANCILARIN ŞİRKET KURMALARI
20 Temmuz 2019
Yabancı yatırımlarla ilgili en önemli mevzuatlardan biri 5/6/2003 tarihli ve 4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunudur.
Bu Kanunun 3. maddesinin (a) bendine göre:
“Uluslararası anlaşmalar ve özel kanun hükümleri tarafından öngörülmedikçe:
- Yabancı yatırımcılar tarafından Türkiye’de doğrudan yabancı yatırım yapılması serbesttir.
- Yabancı yatırımcılar yerli yatırımcılarla eşit muameleye tabidir”. Buna göre, 4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanununun sonucu olarak yabancı yatırımcılar da, yerli yatırımcılar gibi Türkiye’de her türlü şirket kurma hakkına sahiplerdir.
Günümüzde herkes kendi işini kurmak istiyor. Öncelikle şirket türünün şahıs firması mı yoksa sermaye şirketi mi seçilmesi gerekmektedir. Şirketin temel kaynağı ana sözleşmelerdir. Ana sözleşmenin hazırlanması için şirket unvanı, şirket ortakları ve hisse tutarları, şirketin merkez adresi, şirket müdürünün/temsilcinin kim olacağı, sermaye (Limited şirketler için minimum sermaye tutarı 10.000,00 TL ve anonim şirket için minimum sermaye tutarı 50.000,00 TL’dir.) ve payları, şirketten ayrılmanın ve kar dağıtımının detayları belirlenmelidir.
Şirket ana sözleşmesi hazırlandıktan sonra MERSİS sistemine aktarılır ve onay aşamasında kayıt numarası alınır. Alınan kayıt numarası ve aşağıda sayılan belgeler ile birlikte Ticaret Sicil Müdürlüğüne başvurulacaktır:
- Ticaret odası kayıt dilekçesi
- Şirket kuruluşu bildirim formu,
- Şirket ana sözleşmesi,
- Yabancı ortak gerçek kişi ise tercüme edilmiş noter onaylı pasaport sureti ve potansiyel vergi numarası dökümü,
- Yabancı ortak tüzel kişi ise apostil şerhini içeren veya Türk konsolosluğundan onaylı şirketin kayıtlı bulunduğu sanayi veya ticaret odasınca veya yetkili mahkemelerce tanzim edilmiş faaliyet belgesi ve sicil özetinin noter onaylı tercümesi,
- Şirket kuruluşu işlemlerini yürütecek gerçek kişiye verilen noter onaylı tercüme edilmiş vekâletname,
- Noter onaylı Yetkililerinin şirket unvanı altında tescil talepnamesi,
- Ticaret Odası Kayıt beyannamesi.
- Tahsil edildi kaşeli ve imzalı banka dekontları,
Gibi işlemler tamamlandıktan sonra şirket tüzel kişilik kazanacaktır.