YLSY ÖĞRENİM PROGRAMI KAPSAMINDA YURTDIŞINDA LİSANSÜSTÜ ÖĞRENİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN KARŞILAŞTIĞI HUKUKİ SORUNLAR
03 Mayıs 2019
Yurt dışına lisansüstü öğrenim görmek üzere gönderilecek öğrencileri seçme ve yerleştirme (YLSY) programı, ülkemizin yetişmiş insan kaynağı ihtiyacını karşılamak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen yurt dışı lisansüstü öğrenim bursluluk programı olarak tanımlanmaktadır.
Bu program kapsamında, yurtdışında öğrenim gören öğrencilerin 1416 Sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun, Türk Öğrencilerin Yabancı Ülkelerde Öğrenimleri Hakkında Yönetmelik ve yine ilgili Tebliğler uyarınca birtakım sözleşmesel ve kanuni yükümlülükleri bulunmaktadır. Öğrenciler ve kefilleri yükleme senedi/taahhütname ve kefaletnameler imzalamaktadır.
Uygulamada,
- Öğrencilerin öğrenim gördükleri ülkelerdeki üniversitelerin lisansüstü öğrenim sürelerinin farklılık teşkil etmesine bağlı olarak, öğrenimlerini tamamlayabilmeleri için, öğrenim sürelerinin uzatılması ile buna bağlı okul taksiti ve burs ücretlerinin ödenmeye devam etmesi talepleri gündeme gelebilmekte (resmi burslu/resmi burssuz), bu durumda idarenin takdir yetkisini kullanımında kanun ve yönetmelikte çizilen sınırı aşarak talepleri olumsuz yönde değerlendirdiği durumlarla karşılaşılmakta,
- Mevzuat hükümlerine aykırılık gerekçesiyle, öğrencilerin 1416 sayılı kanun kapsamından çıkarılarak öğrencilikle ilişiğinin kesilmesi, kendisi ve kefilleri hakkında tazminat takibatına başlatılmasına dair idari işlemlerde de görülmekte,
- Yurtdışındaki eğimini başarılı olarak tamamlayıp, mecburi hizmet sürelerinde görev yeri değişikliği(nakli) taleplerine ilişkin uyuşmazlıklar gündeme gelmekte,
- Mecburi hizmet sürelerinde görevi bırakmak isteyen ya da görevi sonlandırılan öğrencilerin tazminat hesabında yaşanan uyuşmazlıklar çıkabilmektedir.
- Öğrencilerin burs kapsamında eğitime başlangıç öncesi, kefilleri ile yükleme senedi/taahhütname ve kefaletnameler imzalaması bakımından doğan sorumluluklar ve limitleri ilişkin uyuşmazlıklar ile tazminata düşen öğrenciler bakımından ödeme planının çıkarılması (4+1 yıl), bu çıkan plan üzerinden tekrar bir borç kabulü/taahhüdü yapılmasına ilişkin süreçler gündeme gelmektedir.
Yukarıda anlatılan ve her öğrenci için somut olarak ortaya çıkan durumlara ilişkin (sağlık, ailevi nedenler, disiplin cezaları vb. nedenler) hukuki süreç ve izlenecek yollar belirlenerek sözleşmesel ve yasal haklar kullanılabilecektir.