MÜDDETNAME BELGESİ
05 Temmuz 2022
5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunu’nda “Hükümlüye, Cumhuriyet Başsavcılığınca düzenlenen ceza infaz kurumuna alındığı ve salıverileceği tarih ile ceza süresini ve cezanın hangi hükme ilişkin bulunduğunu belirten bir belge verilir.” hükmü yer almaktadır.
Bu düzenlemeden hareketle müddetname, kesinleşmiş hürriyeti bağlayıcı hapis cezası bulunan hükümlünün bilgilerini (Ad-soy isim, suç, suç tarihi, mahkeme esas ve karar numarası, gözetim tutukluluk bilgileri, ceza infaz kurumuna giriş ve ceza infaz kurumundan şartlı salıverileceği tarih, hükümlünün tahliye olacağı tarih) içeren ilgili büroda görevli cumhuriyet savcısı tarafından düzenlenen belgedir.
Suçun işlendiği tarih dikkate alınarak ceza indirim oranlarıyla birlikte müddetnamede bulunan süre hesaplanır. Bu belgede kişinin bazı bilgileri ile beraber ne zaman cezaevine gireceği ve ne zaman cezaevinden çıkacağı yani tahliye olacağı tarih de yazmaktadır.
Cumhuriyet Savcısının düzenlediği müddetnameye her zaman itiraz edilebilmektedir. Müddetnamede bulunan bilgilerde yanlışlık olması, ceza sürelerinin hesaplamasında hata olması halinde kişi bu düzenlenen belgeye karşı, kararı veren mahkemeye başvurarak itiraz edebilecektir. Yapılacak itiraz sonrası verilecek karara karşılık yargısal yollara başvurulması da mümkündür.
Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun’da “İnfazla İlgili Kararlar” başlıklı ilgili madde hükmü şu şekildedir;
“Mahkûmiyet hükmünün yorumunda veya çektirilecek cezanın hesabında duraksama
Madde 98
-
-
Mahkûmiyet hükmünün yorumunda duraksama olursa veya sonradan yürürlüğe giren kanun hükmünün Türk Ceza Kanunu’nun 7’nci maddesi kapsamında değerlendirilmesi gerekirse, hükmü veren mahkemeden,
-
Çektirilecek cezanın hesabında duraksama olursa ya da cezanın kısmen veya tamamen yerine getirilip getirilemeyeceği ileri sürülürse, infaz hâkimliğinden, duraksamanın giderilmesi veya yerine getirilecek cezanın belirlenmesi için karar istenir.
-
-
Birinci fıkra uyarınca yapılan başvurular cezanın infazını ertelemez. Ancak, mahkeme veya infaz hâkimliği olayın özelliğine göre infazın ertelenmesine veya durdurulmasına karar verebilir.”