YERSİZ ÖDENEN ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (ÖTV) VE KATMA DEĞER VERGİSİ (KDV) İADESİ
25 Nisan 2020
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nun "Verginin konusu" başlıklı 1. maddesinde, "bu Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olmayanlar ile (III) ve (IV) sayılı listelerdeki malların ithalatı veya imal ya da inşa edenler tarafından tesliminin bir defaya mahsus olmak üzere özel tüketim vergisine tâbi olduğu" belirtilmiştir.
Anılan kanuna ekli (IV) Sayılı Listede, ayrıca istisnalara da yer verilmiştir. Örneğin, 8523.49.10.00.00 GTİP'inde "Diğer optik mesnetler" başlığı altında yer alan Dijital çok yönlü disklerin (DVD) ÖTV'ye tabi olduğu ancak "Ses veya görüntü dışındaki fenomenleri tekrar vermeye mahsus olanlar, sadece sesi tekrar vermeye mahsus olanlar, otomatik bilgi işlem makinası vasıtasıyla işlenebilen ya da kullanıcıya etkileşim sağlayabilen, bir makinada okunabilir ikili formda kayıtlı görüntü, ses, bilgi ve komutların gösterimlerini tekrar vermeye mahsus olanların ÖTV'den istisna edildiği belirtilmiştir. Bu kapsamda istisna hallerine ilişkin ödemeler söz konusu olduğu durumda, ÖTV’nin iadesi sağlanabilecektir.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 48. Maddesinde ise; ithal edilen eşya ile ilgili olarak, katma değer vergisinden müstesna olduğu halde yanlışlıkla alınan veya fazla alındığı anlaşılan katma değer vergisinin indirim hakkına sahip olmayan mükelleflere Gümrük Kanunu'na göre iade olunacağı hükme bağlanmıştır.
4458 sayılı Gümrük Kanunu'nun "Vergilerin Geri Verilmesi veya Kaldırılması" başlıklı 210. maddesinde; kanunda yer verilen "Geri verme" deyiminden, ödenmiş olan gümrük vergilerinin tamamen veya kısmen geri ödenmesinin anlaşılması gerektiği, 211. maddesinde; kanunen ödenmemeleri gerektiği halde ödenmiş olduğu belirlenen gümrük vergilerinin geri verileceği, kanunen tahakkuk ettirilmemeleri gerektiği halde tahakkuk ettirilen gümrük vergilerinin kaldırılacağı ifade edilmiştir.