ARACIN PERT OLMASI DURUMU, KASKO VE TRAFİK SİGORTA ŞİRKETLERİNİN SORUMLULUĞU, ARAÇ SAHİPLERİNİN DAVA VE TALEP HAKLARI
08 Ocak 2020
A) Aracın Pert Olması Durumu
Kaza neticesinde aracın hasar görmesi sonucu, aracın onarımı için harcanacak tutarın araç sigorta / rayiç değerine yakın olması durumunda (aracın %60-70 veya daha fazla oranda hasar gördüğü durumlarda), bu araçlar “pert araç”, “pert-total” olarak değerlendirilmektedir.
Sigorta poliçelerinde, sigorta şirketlerinin teklif, muvafakatname ve ibranamelerinde “pert kavramı” daha doğru ve teknik ifadeyle, tam hasarlı araç ve/veya ağır hasarlı araç olarak belirtmektedir.
- Tam hasarlı araç; aracın kullanılmaz vaziyetteki halini belirtirken, diğer bir ifadeyle hurda belgeli olan tamir edilmesi mümkün olmayan aracı ifade ederken,
- Ağır hasarlı araç; aracın %60-70 veya daha fazla oranda dahi hasarlı ancak onarılması mümkün vaziyette olan, diğer bir ifadeyle çekme belgeli aracı ifade etmektedir.
Bu çerçevede, onarılması mümkün(çekme belgeli) ve onarılması mümkün olmayan(hurda belgeli) araçlar günlük hayatımızda “pert araç” olarak kullanılmaktadır.
B) Trafik (Z.M.M.S) ve Kasko Sigorta Şirketlerinin Sorumluluğu
Trafik ve Kasko sigorta şirketlerinin sorumluluğu,
- Trafik kazasının tek taraflı veya birden fazla olması durumuna göre;
- Kazaya karışan aracın/araçların Trafik (Z.M.M.S) ve Kasko poliçesinin bulunulup bulunmamasına göre,
- ve hasar dosyasının açıldığı sigortaya göre, gündeme gelmektedir.
Kaza neticesinde hasara uğrayan araç ilgili açılan hasar dosyasında işlemleri yürüten sigorta şirketi, aracın tam ya da ağır hasarlı oluğuna karar vererek araçta pert, pert total işlemini uygulamaya sokmaktadır.
Sigorta şirketleri bu işlemi tamamlamak için araç sahibiyle anlaşma sağlama noktasında araç sahiplerine mutabakatname ve/veya ibraname teklifinde bulunarak araçta oluşan zararın giderilmesini sağlamaktadır.
C) Sigorta Şirketleri ve Araç Sahipleri Arasında Yaşanan Problemler
Sigorta şirketleri ile araç sahipleri arasında yaşanan problemlere baktığımızda;
1) Öncelikle kaza neticesinde hasara uğrayan aracın pert kapsamına alınıp alınmayacağına karar verilmesinde toplanmaktadır. Araç ciddi manada hasara uğrasa dahi, sigorta şirketleri aracın pert kapsamına dahil etmediğini bildirerek araç sahiplerinin zararını karşılamamakta ve anlaşma süreçlerini uzatmaktadır.
2) Araçta pert işlemi uygulanmasına karar verildiği durumda ise, aracın rayiç değerinin belirlenmesinde sorunlar yaşanmakta olup, aracın sovtaj(hurda bedeli) ve rayiç bedelinin çok düşük olarak belirlenmektedir. Burada,
- Aracın ÖTV’li ÖTV’siz olmasına göre,
- Aracın kazadaki kusur durumuna göre,
- Aracın önceki hasarlarına göre,
- Aracın ticari nitelikte kullanıp kullanılmasına göre,
aracın rayiç bedelinin çok aşağısında bir miktarda, teklif ve mutakabatnameler sunmaktırlar.
3) Aracın kasko ve trafik poliçesi teminat kapsamından çıktığı gerekçesiyle, sigorta şirketini sorumluluğunun bulunmadığı yönündeki durumlar.
- Olay yerini terk etme,
- Kaza bildirimi yerine getirmeme,
- Alkol durumu,
- Kazanın poliçe kesilmesinden çok kısa bir süre sonrasında gerçekleşmesi,
- Aracın kullanım amacı dışında farklı faaliyet alanlarında kullanılması
gibi durumlar olarak sıralayabiliriz. Somut olaya göre sigorta teminat kapsamına çıkabilecek durumların artacağını belirtmemiz gerekir.
D) ARAÇ SAHİPLERİNİN DAVA VE TALEP HAKLARI
Yaşanılan bu süreçte araç sahiplerinin, Yargıtay ve Sigorta Tahkim Komisyonu kararlarında emsal bulmuş uygulama ve kararlar çerçevesinde;
- Araçta pert işleminin uygulanmasını sağlama,
- Araç rayiç bedelinin altında ödeme tekliflerinde bedelin arttırılması yönünde talepte bulunma,
- Araç rayiç bedelinin altında ödeme yapılması halinde ödemenin tamamlatılması yönünde dava ve talep hakları bulunmaktadır.