GİZLİ AYIPLI OLARAK SATIŞI YAPILAN SIFIR KİLOMETRE ARAÇLARDA TÜKETİCİNİN DAVA VE TALEP HAKLARI

11 Kasım 2019
Otomotiv firmalarının ve yetkili bayilerinin satışını gerçekleştirdiği sıfır “0” kilometre araçlarda bulunan gizli ayıplar nedeniyle, müşteriler ciddi manada zarara uğramakta ve birçok sorun ile karşılaşmaktadır. Araç bu hali ile muadili olan malların kullanım amacını karşılamamakta ve kişilerin araçtan beklediği faydayı ortadan kaldırmaktadır.
Sıfır kilometre araç sahibi olan kişiler, araçlarındaki gizli ayıplarla genellikle, aracını bir süre kullandıktan sonra satışını gerçekleştirmek istediklerinde ya da yaşadıkları kaza neticesinde aracın onarım süreçlerinde karşılaşmaktadır.
Araçta üretiminden kaynaklı çift kat boya bulunması, aracın tavan ve kapı mikron kalınlığı ortalamalarında orantısızlık; yine aracın vites kutusunda, direksiyonun kendiliğinden sağa-sola çektiği kronik sorunlar ve motor-yakıt-egzoz gibi mekanik aksam problemleri sıklıkla görülen gizli ayıpları oluşturmaktadır.
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Yargıtay’ın emsal bulmuş kararları değerlendirildiğimizde;
- Açık ayıplar ilk bakışta olağan bir inceleme ile anlaşılabilen ayıplar olarak tanımlanırken; buna karşılık ilk bakışta görünmeyen ancak daha sonra anlaşılan ayıplar ise gizli ayıp niteliğindedir.
- Gizli ayıpların, dava zamanaşımı süresi içinde ve ayıp ortaya çıktıktan sonra hemen (dürüstlük kuralına uygun olan en kısa sürede), ihbar edilmesi gerekirken,
- Ayıbın açık mı, yoksa gizli mi olduğunun tayininde ise, ortalama (vasat) bir tüketicinin bilgisinin dikkate alınması gerekmektedir.
Tüketicilerin karşılaştığı bu tarz hukuki ve teknik sorunlarda izlemesi gereken birtakım kanuni dava ve talep hakları mevcuttur. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Aracın Ayıpsız Yenisi ile Değişim Hakkı
- Araç Satış Bedelinin Faiziyle Geri Verilmesini İsteme Hakkı
- Ayıp Kapsamında Aracın Ayıplı Gerçek Değerinin Tespiti Neticesinde Fazla Ödenen Bedelin İadesi
- Aracın Ücretsiz Onarımını İsteme Hakkı
- Ve Bu Taleplere Bağlı Somutlaştırıldığı Ölçüde Maddi ve Manevi Tazminat Hakkı
Konuya ilişkin yaşanan problemlerde hak kaybı yaşanmaması ve hukuki dava-talep haklarının kullanılmasında sorunun ve muhatabın tespiti, talebin içeriği doğru oluşturulmalı, mahkeme süreçlerinin dikkatli yürütülmesi gerekmektedir.