Davalar & Makaleler

FOTOĞRAFIN ESER NİTELİĞİ

17 Ekim 2024

A. Fotoğrafın Tanımı

Fotoğraf sözcüğü Yunanca “photos” ve “graphos” kelimelerinin birleşiminden türetilmiş olup, “photos” ışık, “graphos” ise çizmek anlamına gelmektedir. Buradan hareketle fotoğrafı, ışıkla çizmek, ışık aracılığıyla bir şeyi tespit etmek olarak kavramlaştırmak mümkündür. Mevcut bir varlığın veya nesnenin görüntüsü bir makine vasıtasıyla tespit edilerek fotoğraf oluşmaktadır. Yasal düzenlemelere baktığımızda ise fotoğrafın yapılmış açık bir tanımının bulunmadığını, bu hususunun uygulama ve yargısal içtihatlara bırakıldığı ifade etmek gerekir.

Fotoğraf emek ürünü olarak ortaya çıkmakta olup, bu emeğin korunması hukukun bir konusunu oluşturmaktadır. Bu konuda fotoğraf sahibinin önemli güvencelerinden biri 5846 sayılı Fikri ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK)’dur. Yine fotoğraf sahibinin ortaya koyduğu ürün, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu gibi genel hukuki düzenlemeler tarafından da hukuki koruma altındadır.

Fotoğrafının haksız ve hukuksuz bir şekilde çekilmesi ve kullanılmasıyla maddi ve manevi zarar gören kişiler de hukuki korumadan yararlanmakta olup, kişilerin özel hayatının ihlal edilmemesi büyük önem arz etmektedir.

B. Fotoğrafın Eser Niteliği

İster fotoğraf makinesi ile çekilsin, isterse cep telefonu ile çekilsin bir makine vasıtasıyla mevcut bir varlığın veya nesnenin fotoğraf olarak kabul edilmektedir. Ancak gerek uygulamada gerekse yasal anlamda her fotoğraf, eser olarak kabul edilmemektedir.

5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu m.1/B’de eser, sahibinin hususiyetini taşıyan ve ilim, edebiyat, musiki, sinema ve güzel sanatlar mahsulü ürünler olarak tanımlanmaktadır. Bir eserin varlığından söz edebilmek için, öncelikle dış dünyada algılanabilir olması gerekir. (Yargıtay Ceza Genel Kurulu 19.06.2018 t. 2017/19-642 E., 2018/295 K.) Fotoğraf bu özelliği taşımaktadır. Şayet bir fotoğraf, sanat eseri kapsamında değerlendirilecek olursa hukuken kapsamlı bir korumaya sahip olacaktır. Bu durumda fotoğraf sahibi hem manevi hem de mali haklara sahip olarak eserini ve şahsını güçlü bir şekilde koruyabilecektir.

Kanunun belirlediği eserler kategorisine baktığımızda fotoğrafın m.2/3 çerçevesinde ilim ve edebiyat eseri olarak, m.4 kapsamında ise güzel sanat eseri olarak hukuki korumadan yararlanacağını belirtmek gerekir.

  • FSEK 2/3 maddesinde ilim ve edebiyat eserleri arasında, “bedii vasfı yani estetik vasfı bulunmayan, her nevi teknik ve ilmi mahiyette fotoğraf eserleri” de sayılmıştır.

Bu hükmü kapsamında bir fotoğrafın kanunun korumasından yararlanacak bir eser niteliğinde olup olmadığı hususunun kanunun 1/B maddesi hükmüyle birlikte değerlendirerek sahibinin özelliklerini taşıyıp taşımadığının tespitinin de önem arz ettiğini ifade etmek gerekir

  • Eğer fotoğrafın aynı zamanda estetik niteliği de varsa, fotoğraf sadece ilim ve edebiyat eseri olarak değil ayrıca FSEK madde 4 kapsamında güzel sanat eseri olarak da korunmaktadır. FSEK 4/b.5 maddesinde güzel sanat eserleri başlığı altında “estetik değere sahip olan fotografik eserler ve slaytlar” da sayılmıştır.

Bir eserin varlığından söz edebilmek için, sahibinin hususiyetini taşımasından söz edilmektedir. Yargısal içtihatlar incelendiğinde bir fotoğrafın hususiyet taşıyıp taşımadığı, fotoğraf çeken kişinin bakış açısına göre değil, sanata ve fotoğrafa ait genel kurallara, estetik değerlere, kompozisyon kurallarına ve objektif kurallara göre belirlenmektedir. Fotoğrafın eser niteliğine sahip olabilmesinin kriterlerini şöyle sıralamıştır:

  1. Fotoğrafın estetik değerinin olup olmaması,
  2. Fotoğrafın rutin ve sıradan olandan farklı olup olmaması,
  3. Fotoğrafı çekenin bireysel düşünüş biçimi ve bakış tarzını ya da sanatsal ifade gücünü yansıtır nitelikte olup olmaması,
  4. Çekim yapabilmek ve sonuç olarak fotoğraf elde edebilmek için olağandışı bir tertip ve çekim tekniği olup olmadığı,
  5. Fotoğrafın sıradan bir etki yaratıp yaratmadığı,
  6. Bazı eserlerin diğer eser türlerine göre hususiyet verme imkanının daha kısıtlı olduğundan bu hususunda göz önünde tutulması gerektiği,
  7. Fotoğraf çekimi sırasında yapılan hazırlığın, kompozisyonun ve fotoğrafa ait unsurların özel bir fikri gerektirip gerektirmediği.
Yararlanılan Kaynaklar:
  1. Sıddık Çinko: 101 Soruda Fotoğrafçının ve Fotoğraflanan Kişinin Hakları, 3. Baskı, Seçkin Yayınevi, Ankara, 2024.
  2. Özge Özşahin: Fotoğrafın Hukuki Niteliği, www.izmirfotografakademisi.com.
Bu sitede paylaşılan çalışmalar yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, Türkiye Barolar Birliği'nin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez.

Popüler

Öne Çıkan

Yeni

Toplu İş Sözleşmesinin Yapılması Sürecinde Toplu Görüşmelere Kadar Yaşanan Yasal Prosedür
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
01 Mayıs 2019
YLSY Öğrenim Programı Kapsamında Yurtdışında Lisansüstü Öğrenim Gören Öğrencilerin Karşılaştığı Hukuki Sorunlar
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
03 Mayıs 2019
İş Makinelerinin Mülkiyetinin Tespiti ve Tescili
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
06 Mayıs 2019
Doktorların Kamu Hastanelerinde ve/veya Özel Hastanelerde Çalışma Halleri
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
09 Mayıs 2019
Kamulaştırma Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
11 Mayıs 2019
Trafik Kazaları Sonrasında Karşılaşılan Hukuki Süreç ve Problemler
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
14 Mayıs 2019
Aldatan Eşin Sevgilisinin, Aldatılan Eşe Manevi Tazminat Ödemesi Hakkında
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
16 Mayıs 2019
Karşılıksız Çek Şikayetinde Başvuru Hakkı ve Şirket Yetkilisinin Belirtilmesi
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
19 Mayıs 2019
Konkordato Halinde İşçi Alacaklarının Durumu
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
21 Mayıs 2019
Konkordato Nedir?
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
24 Mayıs 2019
Tahkim Nedir?
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
26 Mayıs 2019
Kişiler Hukukuna İlişkin Davalar
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
29 Mayıs 2019
Kredi Kullanımında Hayat Sigortasının Yapılması Durumu, Vefat Eden Kişinin Kredi Borcuna İlişkin Mirasçıların Karşılaştığı Problemler
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
01 Haziran 2019
Lex Mercatoria And Arbitration
Av. Fatmira MULAJ
03 Haziran 2019
Maçlarda Görev Alan Polis Memurlarının Harcırah Alacağı
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
06 Haziran 2019
Medeni Hukukun Tanımı ve Kapsamı
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
08 Haziran 2019
Milletlerarası Tahkimde Ayrılabilirlik İlkesi
Av. Fatmira MULAJ
11 Haziran 2019
Miras Hukukunda Ortaklığın Giderilmesi Davası (Paylaşma Davası)
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
14 Haziran 2019
Miras Hukukuna İlişkin Dava ve Talepler
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
16 Haziran 2019
Mirastan Mal Kaçırma (Muris Muvazaası) Davası
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
19 Haziran 2019