KAT MÜLKİYETİ KANUNU KAPSAMINDA APARTMAN OTOPARKLARINA ELEKTRİKLİ ARAÇ ŞARJ ÜNİTESİ KURULMASI
13 Eylül 2024
Elektrikli araçların sayısının artması ve yaygınlaşması ile birlikte elektrikli araçların şarj edilmesi ile ilgili farklı çözümler gündeme gelmiştir. Apartman otoparklarına inşa edilen şarj üniteleri de bu çözümlerden biridir. Fakat otoparkın ortak alan olması, kullanımı veya ücretlendirilmesi gibi hususlar tereddütlere yol açmaktadır.
Kat Mülkiyeti Kanunu’nun faydalı olan yenilik ve ilavelere ilişkin m. 42 hükmü şu şekildedir;
“Madde 42: Kat malikleri, anagayrimenkulün ortak yerlerinde kendi başlarında bir değişiklik yapamazlar; ortak yerlerin düzgün veya bunları kullanmanın daha rahat ve kolay bir hale konulmasına veya bu yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarıyacak bütün yenilik ve ilaveler, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır.
…
Bu işlerin giderleri, yeniliklerden faydalananlar tarafından, faydalanma oranına göre, ödenir.”
Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca kat maliklerinden biri tek başına ortak alanda değişiklik yapamayacaktır. Kat maliklerinin faydasına olan veya ortak alanlardan faydalanmayı kolaylaştıran yenilik ve değişikliklerin yapılmasına ilişkin kararlar kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile alınabilecektir.
Apartman otoparklarına şarj ünitesi kurulmasının bu kapsamda değerlendirilmesi mümkündür. Zira kurulan şarj ünitesinden tüm kat maliklerinin faydalanması mümkündür. Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın görüşü de bu yöndedir.
Kat Mülkiyeti Kanunu m.42’de faydalı yenilik ve değişikliklerin yapımı ve kullanılmasına ilişkin giderlerin yenilik ve değişikliklerden faydalananlardan karşılanacağını öngörülmüştür. Dolayısıyla elektrikli araca sahip olmayan kat maliklerinin elektrikli şarj ünitesi kurulması ve kullanımına ilişkin maliyetlere katılma zorunluluğu bulunmamaktadır.