ANAYASA MAHKEMESİ’NİN BİREYSEL BAŞVURULARI İNCELEME USULÜ

06 Ağustos 2019
Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuruları incelmesi kabul edilebilirlik ve esas bakımında inceleme olarak ikiye ayrılır.
Kabul edilebilirlik bakımından inceleme
Esas bakımından inceleme
Kabul edilebilirlik bakımından incelemenin ilk aşaması ön incelemedir. Bu aşamada Bireysel Başvuru Bürosu dilekçede bulunması gereken hususları inceler ve eksiklikleri tamamlatır. Bireysel Başvuru Bürosu tarafından alınan başvurular bölüm ve komisyonlara otomatik olarak dağıtılır.
Nitelikleri gereği birlikte incelenmesi gereken dosyalar birleştirilebilir.
Başvuruların incelenmesi geliş sırasına göre yapılır. Fakat Mahkeme, dosyanın önemi ve aciliyetine göre bazı dosyaları öncelikli olarak inceleyebilir.
Ön inceleme aşamasından sonra ilgili komisyonlarca kabul edilebilirlik incelemesi yapılır. Kabul edilebilirlik incelemesi esasa ilişkin değil başvurunun kişi, konu ve usul bakımından kabul edilebilir nitelikte olup olmadığının araştırılmasıdır. Komisyonlar yapılan incelme neticesinde kabul edilebilirlik veya kabul edilemezlik kararı verir. Kabul edilemezlik kararı komisyonlarda oybirliği ile verilmelidir. Aksi halde dosya ilgili bölüme gönderilir ve kararı ilgili bölüm verir. (6216 s. K. m. 48/3)
Kabul edilebilirlik kararı sonrasında dosyanın esas bakımından incelemesi bölümlerce yapılır. Bu incelemede hakkın ihlal edilip edilmediği, edildiyse ihlalin anayasal sınırlar içerisinde olup olmadığının incelemesi yapılır.
Gerekli olması halinde yasama, yargı veya idari mercilerden ek bilgi ve belge talep edilebilir.
Mahkeme kendiliğinden veya başvurucunun ya da Adalet Bakanlığının talebi üzerine duruşma yapabilir.