Davalar & Makaleler

BANKACILIK VE FİNANS HUKUKUNDA ÖDEME HİZMETLERİNE İLİŞKİN ÜLKEMIZDEKİ HUKUKİ DÜZENLEMELER

12 Haziran 2024

Günümüzde gittikçe karmaşık duruma gelen ticari ilişkilerde para borçlarının ödenmesi de bir o kadar karmaşıklaşmıştır. Banknot ya da madeni şekilde olan nakit para yerini banka hesaplarında borç ve alacak şeklinde yer alan kaydi paraya, yani banka parasına bırakmıştır. Ödemelerde aracılık, bankacılık hizmetleri kapsamında sadece bankalar tarafından ve onların geliştirdikleri araçlar ile gerçekleştirilirken, ödemelerde aracıların sayısı arttığı gibi, bilgi teknolojilerindeki gelişmeler sonucu farklı uygulamalarda geliştirilerek “ödeme” bir hizmet alanına dönüşmüş ve “ödeme hizmetleri” kavramı ortaya çıkmıştır. Ödeme, takas ve mutabakat düzenlemeleri finansal sistemin işleyişinin, finansal kuruluşların işlemlerinin, genel olarak da ekonominin temelidir. Fonların, menkul kıymetlerin ve diğer finansal araçların piyasalardaki işlemleri ödeme sistemlerine dayanmaktadır. Bu nedenle ödeme sistemleri finansal piyasaların altyapısını oluşturmaktadır. Ülkemizde de dünyadaki bu gelişmelere binaen ödeme sistemleri alanında hukuki düzenlemeye gidilmiş ve 20.06.2013 tarih ve 6493 sayılı “Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun” çıkarılmıştır. Böylece banka dışında ödeme işlemlerine aracılık edecek ödeme kuruluşları bakımından esaslar ortaya konmuştur. Ödeme hizmetleri, 6493 sayılı Kanunu’nun 13’üncü maddesi gereği, TCMB’den faaliyet izni almış “ödeme hizmeti sağlayıcıları” tarafından yerine getirilecektir. Aynı maddeye göre ödeme hizmeti sağlayıcıları da 5411 sayılı Bankalar Kanunu kapsamındaki bankalar, elektronik para kuruluşları ve ödeme kuruluşları olarak sayılmıştır. Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi de bu kapsamda bir ödeme kuruluşudur. Öte yandan ödeme sistemleri ve menkul kıymet mutabakat sistemleriyle ilgili olarak, TCMB’ce 28.06.2014 tarih ve 29044 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemlerinin Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik” bu konuda ayrıntılı düzenlemeler içermektedir. Menkul kıymet mutabakat sisteminin; üç veya daha fazla katılımcı arasındaki transfer emirlerinden kaynaklanan menkul kıymet aktarımlarının gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla yapılan takas ve mutabakat işlemleri için gerekli altyapıyı sunan ve ortak kuralları olan yapıyı ifade ettiğini belirtelim. Menkul kıymet mutabakat sistemi işleticisi TCMB’den faaliyet izni almak zorundadır. Ayrıca 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu gereğince, sermaye piyasası aracı olan menkul kıymetlerin transfer, takas ve mutabakatını gerçekleştiren yapılar sermaye piyasası kurumu olarak nitelendirileceğinden bu düzenlemelere de tabi olacaktır. Öte yandan tamamen elektronik ortamda işleyen sistemler, elektronik ticaretin birer parçası olarak işlev göreceklerinden dolayı 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında da değerlendirileceklerdir.

Yararlanılan Kaynaklar: Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanlığı, Banka Ve Finans Hukukunda Uzman Arabuluculuk, 2020.

Bu sitede paylaşılan çalışmalar yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, Türkiye Barolar Birliği'nin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez.

Popüler

Öne Çıkan

Yeni

Toplu İş Sözleşmesinin Yapılması Sürecinde Toplu Görüşmelere Kadar Yaşanan Yasal Prosedür
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
01 Mayıs 2019
YLSY Öğrenim Programı Kapsamında Yurtdışında Lisansüstü Öğrenim Gören Öğrencilerin Karşılaştığı Hukuki Sorunlar
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
03 Mayıs 2019
İş Makinelerinin Mülkiyetinin Tespiti ve Tescili
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
06 Mayıs 2019
Doktorların Kamu Hastanelerinde ve/veya Özel Hastanelerde Çalışma Halleri
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
09 Mayıs 2019
Kamulaştırma Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
11 Mayıs 2019
Trafik Kazaları Sonrasında Karşılaşılan Hukuki Süreç ve Problemler
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
14 Mayıs 2019
Aldatan Eşin Sevgilisinin, Aldatılan Eşe Manevi Tazminat Ödemesi Hakkında
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
16 Mayıs 2019
Karşılıksız Çek Şikayetinde Başvuru Hakkı ve Şirket Yetkilisinin Belirtilmesi
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
19 Mayıs 2019
Konkordato Halinde İşçi Alacaklarının Durumu
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
21 Mayıs 2019
Konkordato Nedir?
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
24 Mayıs 2019
Tahkim Nedir?
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
26 Mayıs 2019
Kişiler Hukukuna İlişkin Davalar
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
29 Mayıs 2019
Kredi Kullanımında Hayat Sigortasının Yapılması Durumu, Vefat Eden Kişinin Kredi Borcuna İlişkin Mirasçıların Karşılaştığı Problemler
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
01 Haziran 2019
Lex Mercatoria And Arbitration
Av. Fatmira MULAJ
03 Haziran 2019
Maçlarda Görev Alan Polis Memurlarının Harcırah Alacağı
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
06 Haziran 2019
Medeni Hukukun Tanımı ve Kapsamı
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
08 Haziran 2019
Milletlerarası Tahkimde Ayrılabilirlik İlkesi
Av. Fatmira MULAJ
11 Haziran 2019
Miras Hukukunda Ortaklığın Giderilmesi Davası (Paylaşma Davası)
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
14 Haziran 2019
Miras Hukukuna İlişkin Dava ve Talepler
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
16 Haziran 2019
Mirastan Mal Kaçırma (Muris Muvazaası) Davası
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
19 Haziran 2019