SU ÜRÜNLERİ AV YASAKLARI VE İDARİ YAPTIRIMLAR
30 Ekim 2023
A. Giriş
Ülkemizde genellikle avcılık yoluyla kendisini çevreleyen denizlerde ve içsularda balıkçılık yapılmaktadır. Ancak aşırı, bilinçsiz avcılık ve çevre kirliliği gibi nedenlerle balıkçılık üretimi olumsuz etkilemekte, gelecekte de üretim verimi, miktarı ve kalitesinde artışlar olması beklenmemektedir.
Bu sebeplerle 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu, Su Ürünleri Yönetmeliği düzenlenmiştir. Bu kanun ve yönetmelik ile su ürünlerinin korunması, üretim alanları ve yerlerinin kontrolünün sağlanması amaçlanmıştır ve birtakım düzenlemeler yapılmıştır. Su ürünleri kaynaklarımızın korunması, verimliliğinin artırılması amacıyla dönemsel olarak su ürünleri avcılığının yasak kapsamlarını ve av izinlerini, 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ve Su Ürünleri Yönetmeliği’ne dayanılarak düzenlenen tebliğ hükümleri ile Tarım ve Orman Bakanlığı yürütmektedir.
B. Denizlerde ve İçsularda Su Ürünleri Avcılığı İle İlgili Yasaklar, Sınırlamalar ve Yükümlülükler
1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu, Su Ürünleri Yönetmeliği’nde ve kanun ile yönetmeliğe dayanılarak hazırlanan 5/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ ile ilgili yasak, sınırlama ve yükümlülükler belirtilmiştir.
Balık türlerinin av yasağının başlama tarihlerinin, idare tarafından iklim şartları vb. durumlara göre düzenlenerek, düzenli şekilde denetimlerini yaparak, keyfi uygulamaların önüne geçmek amacıyla yasaklar belirtilmiştir. Türlere ilişkin düzenlemeler olarak ise çizelge halinde belirtilerek içsular dahil bütün sularımızda avlanması, toplanması, gemilerde bulundurulması, karaya çıkarılması, nakledilmesi ve satılması yasak türler, yine liste halinde belirtilen avlanabilir asgari boyları ve ağırlıkları belirtilen su ürünlerinin daha küçüklerinin avlanması, gemilerde bulundurulması, karaya çıkarılması, nakledilmesi ve satılması yasak olarak boy ve ağırlık yasakları, ayrıca diğer su ürünleri yasakları belirtilmiştir.
1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu, Su Ürünleri Yönetmeliği’nde ve kanun ile yönetmeliğe dayanılarak hazırlanan 5/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ ile 5/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ’de bulunan yasak, sınırlama ve yükümlülüklere aykırı davranışlarda bulunan kişilere uygulanacak idari yaptırımlar (idarî para cezası, ruhsat tezkerelerinin iptali veya el konulması, su ürünlerine el konularak mülkiyetin kamuya geçirilmesi, istihsal vasıtalarına el konulması vs.) ise 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu 36’ncı maddesinde düzenlenmiştir.