Davalar & Makaleler

FİYATLARI ETKİLEME SUÇU

13 Eylül 2023

A. Suçun Tanımı ve Unsurları

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun "Ekonomi, Sanayi ve Ticarete İlişkin Suçlar" bölümünün 237’nci maddesinde fiyatları etkileme suçu düzenlenmiştir. İşçi ücretlerinin veya besin veya malların değerlerinin artıp eksilmesi sonucunu doğurabilecek bir şekilde ve bu maksatla yalan haber veya havadis yayan veya sair hileli yollara başvuran kimse bu suçu işlediği gerekçesiyle cezalandırılmaktadır. Fiyatları etkileme suçunun düzenlenmesi ile kamuya karşı yapılan eylemlerin piyasanın olağan seyrini, ücretleri, fiyatları veya ticaretteki güveni bozmaya sebep olmasına engel olmakla birlikte piyasaların dengesini etkileyebilecek her türlü hileli hareketin önüne geçilmesi amaçlanmıştır.

Günümüzde fiyatlar üzerinde manipülasyon yapılarak haksız kazanç elde edilmeye çalışılıp, insanların mağdur edilmesinin ve stokçuluk faaliyetlerinin önlenebilmesi için de bu düzenleme önemli bir hal almıştır. Bu suça ilişkin olarak, gayri resmi otomobil alım satımı yapan kişilerin otomobilleri toplayarak piyasada tekel oluşturdukları, ardından tekel oluşturdukları piyasada vatandaşın bayiden otomobil alma imkanını ortadan kaldırıp stokladıkları otomobilleri bayi liste fiyatlarının çok üzerinde ilan sitelerinde satışa sunarak fiyatların yükselmesine neden olma ya da fahiş fiyatla kira ilanı verme şeklindeki fiiller örnek gösterilebilir.

İşçi ücretlerinin veya besin veya malların değerlerinin artıp eksilmesi sonucunu doğurma amacıyla hareket ederek kasten her türlü yolla yalan haber veya havadis yayan ya da sair hileli yollara başvurmasıyla bu suç oluşacaktır. Fiyatları etkileme suçu, seçimlik hareketli bir suçtur. İşçi ücretlerinin veya besin veya malların değerlerini değiştirme özel kastı ile işlenebilen bir suçtur. Suçu tamamlanması için neticenin meydana gelmesine gerek yoktur. Suçun mağduru toplumdur.

Fiyatları etkileme suçunun soruşturması ve kovuşturması için şikayet aranmaz; re’sen yapılır. Uzlaşmaya tabi değildir. Görevli mahkeme ise asliye ceza mahkemeleridir.

B. Suça İlişkin Öngörülen Ceza Miktarı

TCK’nın 237/1’inci maddesinde, işçi ücretlerinin veya besin veya malların değerlerinin artıp eksilmesi sonucunu doğurabilecek bir şekilde ve bu maksatla yalan haber veya havadis yayan veya sair hileli yollara başvuran kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis ve adlî para cezası verilir, denilerek suçun temel hali belirtilmiştir. 237/2’nci ve 237/3’üncü maddelerinde öngörülen suçun nitelikli hallerine göre ise; fiil sonucu besin veya malların değerleri veya işçi ücretleri artıp eksildiği takdirde ceza yarısı oranında artırılacaktır.

Fail, ruhsatlı simsar veya borsa tellalı ise ceza ayrıca yarısı oranında artırılacaktır. Belirtelim ki bu maddedeki borsa tellallığı 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu dışında kalan borsa tellallığını ifade etmektedir.

Bu sitede paylaşılan çalışmalar yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, Türkiye Barolar Birliği'nin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez.

Popüler

Öne Çıkan

Yeni

Toplu İş Sözleşmesinin Yapılması Sürecinde Toplu Görüşmelere Kadar Yaşanan Yasal Prosedür
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
01 Mayıs 2019
YLSY Öğrenim Programı Kapsamında Yurtdışında Lisansüstü Öğrenim Gören Öğrencilerin Karşılaştığı Hukuki Sorunlar
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
03 Mayıs 2019
İş Makinelerinin Mülkiyetinin Tespiti ve Tescili
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
06 Mayıs 2019
Doktorların Kamu Hastanelerinde ve/veya Özel Hastanelerde Çalışma Halleri
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
09 Mayıs 2019
Kamulaştırma Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
11 Mayıs 2019
Trafik Kazaları Sonrasında Karşılaşılan Hukuki Süreç ve Problemler
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
14 Mayıs 2019
Aldatan Eşin Sevgilisinin, Aldatılan Eşe Manevi Tazminat Ödemesi Hakkında
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
16 Mayıs 2019
Karşılıksız Çek Şikayetinde Başvuru Hakkı ve Şirket Yetkilisinin Belirtilmesi
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
19 Mayıs 2019
Konkordato Halinde İşçi Alacaklarının Durumu
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
21 Mayıs 2019
Konkordato Nedir?
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
24 Mayıs 2019
Tahkim Nedir?
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
26 Mayıs 2019
Kişiler Hukukuna İlişkin Davalar
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
29 Mayıs 2019
Kredi Kullanımında Hayat Sigortasının Yapılması Durumu, Vefat Eden Kişinin Kredi Borcuna İlişkin Mirasçıların Karşılaştığı Problemler
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
01 Haziran 2019
Lex Mercatoria And Arbitration
Av. Fatmira MULAJ
03 Haziran 2019
Maçlarda Görev Alan Polis Memurlarının Harcırah Alacağı
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
06 Haziran 2019
Medeni Hukukun Tanımı ve Kapsamı
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
08 Haziran 2019
Milletlerarası Tahkimde Ayrılabilirlik İlkesi
Av. Fatmira MULAJ
11 Haziran 2019
Miras Hukukunda Ortaklığın Giderilmesi Davası (Paylaşma Davası)
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
14 Haziran 2019
Miras Hukukuna İlişkin Dava ve Talepler
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
16 Haziran 2019
Mirastan Mal Kaçırma (Muris Muvazaası) Davası
Av. Dr. Aydın Ebrar GÜNAL
19 Haziran 2019