KONUTUN (MESKENİN) İŞYERİ OLARAK KULLANILMASI
27 Nisan 2023
Kira sözleşmesi iki tarafa borç yükleyen bir sözleşmedir. Kiraya veren ve kiracı arasında yapılan bu sözleşmeyle kira süresi boyunca, ev-iş yeri sahibi yani kiraya veren belirlenen tarihlerde olacak şekilde kira bedellerini almayı ve kiracı ise belirlenen sürenin sonuna kadar kiralamış olduğu iş yeri veya konuttan yararlanmak istemektedir. Kira sözleşmesinin sonuna kadar da taraflar sözleşmeye bağlıdırlar.
Sözleşmede kararlaştırılan kullanım biçimi, tarafların karşılıklı olarak belirlediği kullanım biçimini ve kiralananın özgülendiği amacı da ifade eder. Kira sözleşmesi ile kiralanan malik tarafından mesken, konut olarak kiraya verilmiş ise bu amaçla kullanılması gerekmektedir.
Ancak bazı durumlarda kiracı kiralananı konut olarak kullanmak yerine işyeri olarak kullanmaktadır. Bu durumda sözleşmede kararlaştırılan kullanma biçiminin dışına çıkılarak, sözleşmeye aykırılık söz konusu olur. Belirtelim ki, sözleşmede kararlaştırılan kullanım biçiminden farklı bir amaçla kullanan kiracıya, kiraya veren zımni olarak muvafakat gösterirse bu sözleşmeye aykırılık oluşturmayacaktır.
Kiralananın kullanma durumu, tarafların yaptığı sözleşmeye göre tespit edilir. Ancak belirsiz bir durum varsa taşınmazın önceden alışmış kullanım biçimi göz önünde bulundurulacaktır. Kiracı, kiralananı sözleşmeye uygun olarak kullanma durumundadır. Konut amaçlı kiralanan bir taşınmazın ofis şekilde kullanılma durumu sözleşmeye aykırılık oluşturacaktır.
Konut ve çatılı işyeri kirasında, kiraya veren kiracıya en az otuz gün süre vererek, aykırılığın giderilmesi, aksi takdirde sözleşmeyi feshedeceği konusunda yazılı bir ihtarda bulunur. İhtarnamenin tebliğ edilmesinden sonra kiracı, sözleşmeye aykırılık oluşturan durumu eski hale getirmez ise kiralayanın tahliye davası açma hakkı doğacaktır.
Konutun farklı amaçlarla kullanımı yasaklayan hükümlere Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 24’üncü maddesinde de ayrıca yer verilmiştir. Bu kapsamda;
- Anagayrimenkulün, kütükte mesken, iş veya ticaret yeri olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde hastane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza laboratuvarı gibi müesseseler kurulamaz; kat maliklerinin buna aykırı sözleşmeleri hükümsüz olup; dispanser, klinik, poliklinik niteliğinde olmayan muayenehaneler bu hükmün dışındadır.
- Anagayrimenkulün, kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve emsali gibi eğlence ve toplantı yerleri ve fırın, lokanta, pastahane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi yerler, ancak kat malikleri kurulunun oybirliği ile vereceği kararla açılabilir.
- 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nda avukatlık büroları ve hukuk büroları ile ilgili düzenleme yapılıncaya kadar meskenlerdeki avukatlık ve hukuk büroları faaliyetlerine devam ederler. Bu süre, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıldır. Bu hüküm 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununda ilgili düzenleme yapılıncaya kadar meslek mensupları tarafından açılan bürolar hakkında da uygulanır.
- Bu karar yöneticinin veya kat maliklerinden birinin istemi üzerine bütün bağımsız bölümlerin kat mülkiyeti kütüğündeki sahifelerine şerh verilir.