KAT MÜLKİYETİ KANUNU KAPSAMINDA APARTMANDAKİ SU SIZINTISINDAN KAYNAKLANAN ZARARLARIN GİDERİLMESİ
19 Nisan 2023
Daire içine su sızıntısı, apartmanda yaşanan sorunlardan biridir. Bu sorunlar genellikle üst kattan, çatıdan kaynaklansa da bazı durumlarda başka yerlerden de kaçak oluşabilmektedir. Dairede meydana gelen su kaçakları kişilere ciddi sıkıntılar ve maddi zarar oluşturabilmektedir. Bu sıkıntıların çözümü için komşular veya apartman yönetimi sorumluluğu kabul etmeyip sorumluluktan kaçabilmektedir. Bundan dolayı dairede rahatsızlığa yol açan su sızıntısının kaynağının tespiti oldukça önemlidir.
Su sızıntısını oluşturan hasar apartmanın ortak alanından kaynaklanıyorsa bütün kat malikleri arsa payı oranında zarardan sorumlu olur ancak hasar üst kattan ya da yan daireden gelme durumunda sorumluluk ilgili dairenin malikine ve su sızıntısının zararın oluşmasında kusuru varsa (kötü kullanım nedeniyle) kiracıya ait olacaktır. Böylece su sızıntısından mağdur olan kişi davacı olarak sızıntının oluştuğu yer ve duruma göre tüm kat maliklerini, kat maliki veya kiracıyı dava edebilecek ve zararının giderilmesini talep edebilecektir.
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu 4’üncü maddesine göre ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir. Aşağıda yazılı yerler ve şeyler bu Kanun gereğince her halde ortak yer sayılmaktadır.
- Temeller ve ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş, kolon ve perde duvarlar ile taşıyıcı sistemin parçası diğer elemanlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş kapıları, antreler, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık ve çamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su ve havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup bağımsız bölüm dışında bulunan yuvalar ve kapalı kısımlar, kalorifer daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar,
- Her kat malikinin kendi bölümü dışındaki kanalizasyon tesisleri ve çöp kanalları ile kalorifer, su, havagazı ve elektrik tesisleri, telefon, radyo ve televizyon için ortak şebeke ve antenler sıcak ve soğuk hava tesisleri,
- Çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenleri.
Yukarıda sayılanların dışında kalıp da, yine ortaklaşa kullanma, korunma veya faydalanma için zaruri olan diğer yerler ve şeyler de, ortak yerlerin kapsamına girmektedir.
Konumuzla ilgili diğer maddelere bakacak olursak,
Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.
Kat malikleri, ana gayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar.
Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:
-
Ana gayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında; katılmakla yükümlüdür.
-
Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.