REKABET YASAĞI SÖZLEŞMESİ VE GEÇERLİLİK ŞARTLARI
09 Nisan 2022
Rekabet yasağına ilişkin hükümler, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu 444 ila 447’nci maddelerinde yer almakta olup; bu düzenlemeler ile işçinin, rekabete konu iş yerinde çalışması sırasında işletme organizasyonu, üretim süreci ve müşteri çevresi gibi konularda edindiği bilgileri işten ayrıldıktan sonra rekabet piyasasında kullanmasının engellenmesi amaçlanmıştır. Böylelikle işverenin önemli zararlara uğrama ihtimali engellenmeye çalışılmıştır.
Rekabet yasağı sözleşmeleri ile işçinin kendi hesabına rakip bir iş yeri açması veya bu nitelikteki yerlerde işe girmesi ya da işçinin rakip iş yeri ile iş ilişkisi dışında menfaat içeren ilişkide bulunması gibi faaliyetlerin yasaklanması sağlanmaktadır. Ancak rekabet yasağı sözleşmesinin geçerlilik koşulu; işverenin önemli ölçüde zarara uğraması ihtimalidir. Bu husus rekabet yasağı sözleşmesi bakımından temel bir kriterdir. Şöyle ki; işverenin önemli bir zarara uğraması ihtimalinin yokluğu sözleşmenin geçersizliğine; böyle bir ihtimalin sonradan ortadan kalkması ise yasağın hükümden düşmesine yol açacaktır. Yine amacından şaşacak şekilde geniş düzenlenmiş bir rekabet yasağı sözleşmesi için de dar yorumlama yoluna gidilebilecektir.
Ayrıca ve önemle belirtmek gerekir ki; rekabet yasağı sözleşmeleri uygulamada, sair mevzuata uygun olarak iki yıl şeklinde düzenlenmiş olsa da her iş ilişkisi bakımından özel durum veya koşullar var ise bu sürenin uzatılmasına imkan tanınmıştır.