ÖLÜM SONRASI MİRAS KALAN MALLARIN YÖNETİMİ VE TEREKEYE TEMSİLCİ ATANMASI DAVASI
05 Kasım 2021
Bir kişinin ölümü sonrasında, miras bırakanın (murisin) bütün hak ve borçları bir bütün halinde mirasçılara geçer. Olağan olan miras kalan malların mirasçılar arasında paylaştırılarak miras ortaklığının sona ermesidir. Fakat bazen mirasçıların anlaşamaması veya başka sebeplerle miras paylaşımı ve tasfiyesi yapılamamaktadır. Bu durumda miras kalan malların yönetiminin nasıl olacağı sorusunu ortaya çıkarmaktadır.
A- Miras Ortaklığı- Elbirliği Mülkiyeti Hali
Mirasçılar miras kalan mallara elbirliği mülkiyeti ile sahiptir. Elbirliği mülkiyetine göre, mirasçılar tüm mallar üzerinde mülkiyet hakkına sahiptir ve bu hak henüz paylara bölünmemiştir.
Mirasçılar miras kalan mallar üzerinde ancak oybirliği ile tasarruf edebilirler. Örneğin miras kalan taşınmazın kiraya verilebilmesi için tüm mirasçıların sözleşmeye taraf olması gereklidir. Fakat acele yapılması gereken işlemler ya da küçük idare işlemlerinin mirasçıların tek başına yapabileceği kabul edilmektedir.
Mirasçılar mallar üzerindeki haklarını korumak için tek başlarına dava açabilirler. Bu durumda diğer mirasçılar da sağlanan korumadan yararlanır.
Mirasçılar miras kalan mal ve haklardan yararlanma hakkına sahiptir. Fakat bu konuda mirasçıların anlaşması gereklidir. Örneğin, bir taşınmazın kiraya verilip verilemeyeceği veya kime, nasıl, hangi şartlar altında kiraya verileceği hususunda mirasçıların anlaşması gereklidir. Bu hususlarda anlaşılmadan evin kiralanması halinde diğer mirasçılar taşınmazın tahliyesini talep edebilirler.
Mirasçıların miras ortaklığına ait malların yönetimi ve kullanımında anlaşamaması ya da birlikte hareket etmelerinin oldukça zor olması hallerinde malların yönetimi için terekeye temsilci atanması istenebilir. Tereke temsilcisi atanabilmesi için miras paylaşımının yapılmamış olması gereklidir.
B- Terekeye Temsilci Atanması
Miras kalan malların yönetimi ve kullanımında mirasçıların anlaşamaması ya da birlikte hareket etmelerinin oldukça zor olması durumlarında mirasçılardan her biri terekeye temsilci atanmasını sulh mahkemesinden isteyebilir. Mahkemenin talebi yerinde görmesi halinde terekenin yönetimi için tereke temsilcisi atanır. Atanan temsilciye diğer mirasçılar itiraz edebilirler.
Mirasçılar temsilci olarak atanacak kişiyi mahkemeye önerebilirler. Fakat mahkeme bu taleple bağlı değildir.
Tereke temsilcisinin yetkisi, miras ortaklığına dâhil olan tüm malları kapsayabileceği gibi sadece belli bir dava veya belli bir konu ile de sınırlandırılabilir.
Tereke temsilcinin görevi, miras ortaklığının sonlandırılmasına yani miras mallarının paylaştırılmasına kadar devam eder.
* Miras paylaşımına ilişkin bilgi için, miras paylaşımına ilişkin yazımıza bakabilirsiniz.