POLİS MEMURU VE KOMİSER YARDIMCISI ADAY MEMURLUĞU, POLİS MESLEK EĞİTİM MERKEZİ (POMEM), POLİS MESLEK YÜKSEK OKULU (PMYO), POLİS AMİRLERİ EĞİTİM MERKEZİ (PAEM) MÜLAKATI İPTAL DAVASI
08 Ağustos 2020
4/6/1937 tarihli ve 3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanunu’na eklenen Ek m.1/3 ile polis mesleğine girişte sınav şartı getirilmiştir. Düzenleme şu şekildedir;
"Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte öğrenime devam edenler dâhil, bu Kanun ve 4652 sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanunu gereğince, polis eğitim kurumlarında ya da Emniyet Genel Müdürlüğü adına diğer yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin, Emniyet Genel Müdürlüğü kadrolarına Polis Memuru ve Komiser Yardımcısı rütbelerine aday memur olarak atanmaları için öğrenim süresini başarıyla tamamlamaları ve eğitim sonunda Polis Akademisi Başkanlığınca yapılacak sınavda başarılı olmaları şarttır."
Bu madde kapsamında yapılacak sınavın 3 Haziran 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Emniyet Genel Müdürlüğü Kadrolarına Polis Memuru Ve Komiser Yardımcısı Rütbelerine Aday Memur Olarak atanacaklara Uygulanacak Sınav Yönetmeliği Komiser Yardımcısı Rütbelerine Aday Memur Olarak Atanacaklara Uygulanacak Sınav Yönetmeliği ile belirlenmiştir.
Kanuni düzenlemede sınavın yazılı veya sözlü şekilde yapılmasına ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır. Sınavın sözlü sınav şekilde yapılması Yönetmelikte düzenlenmiştir. Yönetmelikte sınavı komisyonun oluşturulması, soruların hazırlanması ve değerlendirme usulü belirlenmiştir.
Anayasanın 125’inci maddesi uyarınca idarenin tüm işlem ve eylemleri yargısal denetime tâbidir. Mülakat sınavları sonucu da bir idari işlemdir ve yargısal denetimi gereklidir. Danıştay, kararlarında mülakat sınavlarında uyulması gereken esasları belirlemiştir. Başlıca iptal gerekçeleri şunlardır;
- Sınav jürisi veya komisyonlarının usulüne uygun olarak oluşturulmaması,
- Adaya cevap fırsatının tanınmaması,
- Sorular ve yanıtlarının önceden hazırlanmamış olması,
- Adaya verilen notun gerekçelendirilememesi,
- Değerlendirmenin usule aykırı olarak yapılması,
- Değerlendirmenin somut bilgi ve belgeye dayandırılmaması.
Açılacak davada sınav sonucunun yürütmesinin durdurulması talep edilerek dava sonuna kadar beklenmeden aday öğrencilerin tekrar sınava alınması sağlanabilmektedir. İptal davasını kazanan öğrenciler Polis Akademisi’nin internet sayfasında yapılan ilanla yeniden sınava girmeye hak kazanmaktadırlar.
Mülakat sınavında elenen bazı öğrenciler uzun eğitim sürecinden sonra elenmenin sebep olduğu hayal kırıklığı nedeniyle dava açmaktan kaçınabilmektedirler. Fakat kaliteli hukuki yardım ile öğrencilerin uzun eğitimler neticesinde hak ettikleri mesleklerine atanmaları mümkündür. Unutulmamalıdır ki; bu sınavlara alınan öğrenciler zaten giriş sınavlarını geçmiş, statülerine göre bir yıl veya daha fazla yıllık eğitim sürecini bitirmiş ve mesleğe başlamaya hazır öğrencilerdir. Açılacak dava ile bunca emeğin boşa gitmesinin önüne geçilebilecektir.