EVLAT EDİNME DAVASI
02 Temmuz 2020
Evlat edinme günümüzde çocuk sahibi olamayan birçok çift tarafından başvurulan hukuki bir yoldur. Kişiler bu süreçte mutlaka evlat edinme davası açmakla yükümlüdür.
Türk Medeni Kanunu’nda, mahkeme kararı ile kurulabilen bir hısımlık ilişkisi olarak düzenlemiştir. Evlat edinmek isteyen kişinin bizzat veya tutacağı bir avukat aracılığıyla kendi ikametgahının bulunduğu yerdeki yetkili Asliye Hukuk Mahkemesi‘ne Medeni Kanunumuzun 315’inci maddesi uyarınca “Evlat Edinme Kararı” için başvuruda bulunması gerekir. Mahkemeden alınacak “Evlat Edinme” kararı ile evlatlık ilişkisi kurulmuş olur.
- Evlat edinilecek kişi 18 yaşından küçük ise onu evlat edinecek ailenin en az 5 yıl evli kalmış olmaları veya eşlerin her ikisinin de 30 yaşından büyük olmaları, evlat edinme konusunda ikisinin de rıza göstermeleri gerekmektedir. Aynı zamanda evlat edinilecek çocuğun ana babasının rızası gerekmekte olup eğer çocuk, Çocuk Esirgeme Kurumu veya benzeri bir kurumda kalıyorsa o kurum tarafından atanacak vasinin onayı gerekmektedir.
- Evlat edinilecek kişi şayet 18 yaşından büyük ise evlat edinecek kişinin 5 yıl süreyle evlat edineceği kişiye bakması, herhangi bir altsoyunun olmaması ve evlat edineceği kişi ile arasında en az 18 yaş bulunması gerekmektedir. Yine evlat edinilecek kişinin bu hususa rızası gerekmektedir.
TMK m.307 gereği, evli olmayan kişi 30 yaşını doldurmuşsa tek başına evlat edinebilir. Evli olup da tek başına evlat edinmeyi mümkün kılan istisnai bir hüküm, bu maddenin ikinci kısmında düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre, “30 yaşını doldurmuş olan eş diğer eşin ayırt etme gücünden sürekli olarak yoksunluğu veya iki yılı aşkın süreden beri nerede olduğunun bilinmemesi ya da mahkeme kararıyla iki yılı aşkın süreden beri eşinden ayrı yaşamakta olması yüzünden birlikte evlat edinmesinin mümkün olmadığını ispat etmesi halinde, tek başına evlat edinebilir.” Tek başına evlat edinmek isteyen eş bu durumlardan birinin varlığı ispatlarsa tek başına evlat edinebilir.
Evlat edinmeyle birlikte anne babaya ait olan yükümlülükler evlat edinenlere geçer. Evlat edinilen kişi evlat edinene yasal mirasçı olur. Evlat edinilen evlat, edinenin birinci dereceden mirasçısıdır. Evlat edinilen kişi ergin değilse evlat edinenin soyadını alır ve evlatlık alan kişi dilerse yeni bir isim verir.
Evlatlık alma işlemiyle beraber evlatlık alınanın menfaatine olacak şekilde evlatlık geldiği nüfus kütüğü ile eski nüfus kütüğü arasında her türlü bağ kurulur. Evlatlık alınan kişinin nüfus cüzdanında anne-baba hanesine evlatlık alan kişilerin adları yazılır.